Tävla

Vill du tävla i orientering finns det några olika möjligheter till det.

 

Såväl under vår-, sommar-, som under höstsäsongen finns det många olika tävlingar, dels i närområdet och dels ifall man vill åka iväg en lite längre sväng. För att vara uppdaterad på vad som finns är det bästa att kolla vad som finns i tävlingskalendern som finns på https://eventor.orientering.se/. Klicka sedan in på Tävlingskalender. Där kan man sedan filtrera för att avgränsa sin sökning.

  • Det går t.ex. att välja att bara kolla på Småland (Klicka på Alla distrikt) och välj sedan Småland.
  • Det går också att välja att kolla efter bara nationella och distriktstävlingar, men också välja att filtrera så att man får med när- och klubbtävlingar exempelvis Höglands-OL, Höglandets-sprintcup m.m. För att göra detta val klickar man på rutan som heter Nationella och distriktstävlingar och klickar därefter på Alla tävlingar inklusive när- och klubbtävlingar.

 

 

Hur går en tävling till

 

Hitta en tävling

Tävlingar hittar du lämpligast via eventor.orientering.se. Eventor är hemsidan som listar alla tävlingar och samlar all tävlingsinformation. Här sker även anmälan.

 

 

Anmälan

Till de öppna motionsklasserna kan du anmäla dig på plats på arenan. Du väljer själv starttid och vilken bana som passar dig beträffande längd och svårighetsgrad. Du behöver inte vara medlem i någon orienteringsklubb för att springa öppen motionsklass.

 

I tävlingsklass behöver du anmäla dig i förväg via Eventor. Du måste vara medlem i en orienteringsklubb för att springa tävlingsklass. Tävlingsklass finns från 10 år och uppåt.

 

 

Hitta till tävlingen

Via Eventor kan du se var arenan ligger och varifrån arrangören har vägvisning. Parkering finns ofta på en åker eller längs en väg. Parkeringsavgift tas i regel ut, cirka 30 kronor.

 

 

Olika tävlingsdistanser

Det finns olika tävlingsdistanser inom orienteringen. Innan du anmäler dig eller åker till en tävling kan du se på Eventor vad tävlingen har för distans. De vanliga distanserna är sprint, medel och lång. Det finns även ultralång och natt.

 

 

På arenan

Anmälan till de öppna motionsklasserna sker på arenan. I samband med anmälan kan du få hjälp att välja rätt bana med lagom längd och svårighetsgrad. Det går också att låna alternativt hyra elektronisk stämpelutrustning om du själv saknar en sådan.

 

På arenan finns uppdaterad tävlingsinformation (PM) som är viktigt att läsa igenom. Här finns också ofta toaletter, enklare servering och vägvisning till duschar och start.

 

Är det fler ifrån Nässjö OK som är på tävlingen så sök gärna upp oss. Leta efter blåa kläder eller en vimpel som det står Nässjö OK på.

 

 

Hitta till start

Starten ligger oftast en bit ifrån arenaområdet. Vägen till start är alltid snitslad. Vid större tävlingar kan det finnas flera olika startplatser (visas med olika snitslar) så var noga med att du kommer till din start.

 

 

Startmetod

I öppna motionsklasser startar du när du vill. Du tar din karta och kontrollangivelse och startstämplar. Du får gärna kolla på kartan innan du startstämplar i öppna motionsklasser.

 

I tävlingsklass startar deltagara med en till tre minuters mellanrum och starttiden är förutbestämd. För att starten ska fungera finns en ”startsluss”. När din starttid visas vid startplatsen på en klocka, det som kallas ”gå-fram-tid”, vilket är tre minuter före din verkliga start går du in och följer instruktionerna av funktionärerna. I första fållan ”checkas” du in, i andra fållan får du din kontrollangivelse och i tredje fållan får du sedan din karta. I tävlingsklass (förutom ungdomar) delas kartan alltid ut i startögonblicket.

 

 

Genomförande

Orienteringsbanan består av en startpunkt (triangel på kartan), kontroller (ringar på kartan) och mål (dubbelringen på kartan). Kontrollerna tas i ordning, lägsta numret först.

 

I tävlingsklass springer du individuellt. I öppen motionsklass kan du välja att springa själv eller med andra t.ex. en kompis.

 

 

Gå i mål

Från sista kontrollen ska du springa in i mål och målstämpla på mållinjen. Efter det ”stämplar du ut” vilket betyder att du registerar dina kontrollstämplingar och får bekräftelse att du är godkänd. Här får du också dina sträcktider, dvs. vad du har haft för tid på hela banan respektive mellan varje enskild kontroll. Du måste alltid stämpla ut vid målet, oavsett ifall du vet om att du är godkänd eller ej. Detta för att arrangören ska veta att du är tillbaka och välbehållen.

 

 

Efter tävling

I orientering finns det mycket att analysera och prata om efter ett lopp och det är något som de flesta orienterare gillar att göra. Det är också lärorikt att prata med andra om sina vägval, missar och spikar. Det finns också många digitala analysverktyg för det som verkligen vill utvärdera sin orientering. Däribland Winsplits där man kan jämföra sina sträcktider mellan olika kontroller med andra i samma klass. Det finns också möjlighet att ladda upp sitt gps-spår (om man sprungit med t.ex. en egen gps-klocka) på Livelox (www.livelox.com) för att verkligen se var man har varit i skogen. Där går det också att se hur andra som valt att ladda upp gps-spår har sprungit.